XO2016: Skoč do XO po hlavě!

01.12.2017 | Petra Plachá | Ostatní

Skoč do XO po hlavě. To znělo celý podzim 2016 na středních školách. A že studenti hlavu potřebovali, tentokrát však ne na testy z matematiky nebo fyziky, ale na pIšQworkové klání, které si opět získalo pozornost tisíců studentů po České i Slovenské republice.

 

Na pIšQworkách v roce 2016 opět nastala drobná úprava pravidel. Každá škola bez výjimek teď mohla přihlásit až čtyři týmy. V některých krajích už pravidelně vyhrávaly týmy favoritů, jinde zas překvapili nováčci. pIšQworky, které se už staly víceméně tradiční soutěží, si užívaly další super ročník a těšily se z poctivé základny fanoušků a hráčů.

pIšQworky 2016 v číslech:

  • Oblastní a krajské turnaje 114
  • Týmy na oblastních turnajích 1133
  • Přihlášené školy 545
  • Studenti ve školních kolech 31 000

Finále se konalo, stejně jako čtyři roky předtím, na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity. Tentokrát se 24 týmů utkalo 25. listopadu a hráči bojovali do posledního bodu. Mezi hráči hrálo dokonce 12 dívek, které suverénně hájily, že na XO nemají hlavu jen kluci. Atmosféra na turnaji začínala houstnout, sami se můžete přesvědčit ve finálovém videu. Absolutními vítězi soutěže se stal tým Kepleráci z Gymnázia Jana Keplera v Praze.

O vzpomínku z pIšQworek 2016 se s námi podělila vedoucí organizace turnajů Adéla Formanová. "V roce 2016 jsem byla na pIšQworkách poprvé jako vedoucí organizace turnajů. Ze začátku jsem moc nevěděla, do čeho jdu a jestli to vůbec můžu zvládnout. Postupem času mě tato funkce ale začala hodně bavit, a i když to bylo někdy časově velmi náročné, jsem moc ráda, že jsem do toho šla. Ten rok jsme společně s dalšími asi 50 organizátory uspořádali téměř 100 oblastních turnajů během 13 dní, což bylo něco úžasného. Vzpomínám si například na několikahodinové organizační telefonáty většinou dlouho do noci s koordinátorem Pepou nebo také na jeden pátek v průběhu oblastních turnajů, kdy mi ten den volalo neuvěřitelných 29 učitelů a organizátorů. Opravdu obtížné bylo také domlouvání organizátorů slovenských turnajů, ale nakonec se i tak všechny podařilo uspořádat... XO 2016 pro mě byly opravdu velkou výzvou, ale ty zkušenosti za to opravdu stály."

Na plakátech se tento rok zkombinovalo nejlepší z posledních dvou ročníků, netradiční světlé čtverečkované pozadí a na něm veselí studenti. Na webu jste opět mohli naleznout zajímavé články, anebo se podívat na video k prodloužení přihlašování.

Organizátoři a nadšenci se jako v předchozích letech vrátili do dětských let a opět pokreslili česká města křídami při akci XO na náměstí, která tento rok nesla slogan „Vystopuj si své organizátory!“

Kromě samotných turnajů organizátoři vyhlásili ještě další dvě doprovodné soutěže, ve kterých si hráči mohli zabojovat o pIšQworkové tričko. První byla na Instagramu, kde bylo hlavním úkolem vyfotit se s našimi XO linery kdekoliv, kam si je s sebou nosíte. Druhá soutěž se týkala nejlepších hlášek z turnajů, která měla podobný úspěch jako kreativní fotky soutěžících.

Od prvního ročníku byste už mohli najít spoustu rozdílů v pravidlech a ve vývoji soutěže. Co se ale nezměnilo, je nadšení hráčů a radost organizátorů z dalšího úspěšného ročníku. Ten desátý bude znát své vítěze už za týden, tak se máme ještě na co těšit.