Před krajskými turnaji drobná úprava pravidel

24.11.2017 | Josef Šíp | Organizace

Před krajskými turnaji upravujeme lehce znění pravidel - více se dočtete níže!

Před krajskými koly činíme jednu změnu v pravidlech. Naším cílem je minimalizovat počet případů, kdy o postupovém místě do grandfinále rozhodne los, proto dochází k přidání bodu 2.1.8. do pravidel, který zní:

 

„2. 1. 8.

Na krajském turnaji je pravidlo uvedené v bodě 2. 1. 7. modifikované takovým způsobem, že namísto losu přichází na řadu další rozhodující duel (v pořadí třetí), který je hrán za doprovodu šachových hodin či mobilní aplikace nahrazující šachové hodiny. Do třetího vzájemného duelu navíc musí nastoupit jiný hráč, než do duelu prvního či druhého. Každý hráč má při takovém duelu na hru 5 minut. Pro použití šachových hodin či mobilní aplikace se použijí ustanovení 3.3.10., 3.3.11., 3.3.12. a 3.3.13. těchto pravidel obdobně. Pokud by ani tento postup nerozhodl o vítězném týmu, rozhodne o postupujícím týmu los provedený pořadatelem.“

 

Co nové pravidlo přináší? Při remíze 10:10 v play-off rozhoduje o postupujícím týmu vzájemný duel (též rozstřel), následně druhý vzájemný duel – to se nemění. Pokud ani tyto dva duely o postupujícím nerozhodnou, pak dochází k již uvedené změně – namísto losu se odehraje v pořadí třetí duel, který se však bude hrát za doprovodu šachových hodin nebo jim podobné mobilní aplikace. V tomto případě pak v rozstřelu prohrává (kromě řádné výhry) také ten, komu dříve vyprší časový limit o délce 5 minut pro každého hráče. Musí být však na to upozorněn jen a pouze protihráčem. Nikdo jiný než účastníci duelu tak nesmí upozornit na překročení limitu. V opačném případě by mohl být duel kontumován ve prospěch poškozeného hráče, na základě rozhodnutí pořadatele na místě. V případě vypršení času oběma hráčům, nastává remíza a o postupujícím rozhodne los.

V případě jakýchkoliv dotazů k nové změně pravidel nás neváhejte kontaktovat na sip@scg.cz nebo na formanova@scg.cz.