Po desáté, a přece trochu jinak!

04.11.2017 | Miroslav Hanus | Organizace

Letošní jubilejní rok pIšQworek je opravdu výjimečný. Nejenže díky Vám přepisujeme rekordy, piškvorky jste si letos mohli zahrát i jinde než ve škole a dětských domovech.

Přestože teprve včera byla uzávěrka přihlášení, můžeme již dnes s radostí říct, že při tomto desátém ročníku bude o vítězství zřejmě usilovat nejvíce týmů v historii. Na oblastní turnaje je přihlášeno rekordních 1367 týmů z 651 různých škol. Jestli přijdou všichni a pIšQworek se zúčastní nejvíce týmů a hráčů v historii, uvidíme až po oblastních kolech. S tímto číslem koresponduje ale i rekordní počet oblastních turnajů a to hned 103. S krajskými koly a s grandfinále dohromady se odehraje celkem 124 turnajů.

To vše je ale ještě před námi. A co už jsme v tomto ročníku společně prožili? Velkou novinkou bylo XO ve vlaku. Dvanáct kluků, čtyři holky. Patnáct Čechů a jedna Slovenka. Celkem šestnáct středoškoláků první říjnovou sobotu nastoupilo v Praze do vlaku ve směru České Budějovice, aby si užili pIšQworky ve vlaku, řadu partií, seznámení s ostatními hráči a organizátory a vítězové si odnesli skvělé ceny od Českých drah a dalších partnerů. Do finále se probojovali Vojta Voráček a Michal Hejda, kteří svedli opravdu vyrovnaný souboj. Nakonec, možná díky štěstí, možná díky zkušenostem z našich klasických turnajů, vyhrál Vojta a stal se prvním vítězem XO ve vlaku.

Radost ze hry byla patrná také při akci XO v dětských domovech. A bylo jedno, jestli to bylo v Příboře, v Plané, ve Zruči nad Sázavou nebo někde úplně jinde. Pravda, někdy děti pravidla nedodržovaly, ale o to víc hrály s nasazením a úsměvem. A k dětem se časem přidaly i tety vychovatelky, někde i samotný pan ředitel.

Jak je vidět, už teď jste toho s letošními pIšQworky zažili dost, a to ještě ani nezačala oblastní klání. A ještě jednou informací na závěr vás potěšíme. V letošním ročníku mohou soutěžit i žáci ze šestých a sedmých tříd a odpovídajících ročníků gymnázií. Třeba i díky tomu bude tento ročník rekordní a dočkáme se historicky prvního týmu ze základní školy na gradfinále v Brně.

 

Teď už nám zbývá posledních pár hodin a vy rozehrajete první zápasy na oblastních kolech. A ti nejlepší z vás si to rozdají 8. prosince v Brně o celkové vítězství. Těšíme se na vás a přejeme vám pět X či O v řadě.