XO2011: Zkřižme pera a pojďme si hrát!

27.10.2017 | Petra Plachá | Ostatní

pIšQworky 2011 byly opět rekordní. Tentokrát ale doslova. Nejen že se do soutěže přihlásilo více týmů, rozrostly se řady organizátorů a zúčastnily se nové školy, ale pIšQworky vytvořily i nový světový rekord. Čeho dalšího byl svědkem ročník 2011?

V roce 2011 už čekala poctivá základna soutěžících i učitelů, až oblíbená středoškolská soutěž pIšQworky vyhlásí svůj čtvrtý ročník. Dvojsmyslný slogan „Zkřižme pera“ se rychle stal oblíbeným a zazněl na nejednom turnaji. Stejný úspěch slavilo i oficiální video Piškvorkové hrátky.

pIšQworky 2011 v číslech:

Oblastní a krajské turnaje 95

Soutěžící na oblastních turnajích 4875

Týmy na oblastních turnajích 879

Přihlášené školy 444

Studenti ve školních kolech 22000

Finále se tento rok konalo již počtvrté na Gymnáziu Matyáše Lercha. Čtyřiadvacítka nejlepších týmů bojovala 2. prosince o vítězství v celorepublikové soutěži. Na klání se přišel podívat i prorektor Masarykovy univerzity Jiří Němec. Po napínavých soubojích, nespočtu duelů a odehraných her deskovek Albi konečně vyvstává vítěz. Pohár a zaslouženou odměnu si odnáší tým Červený pokoj. Tým Nebreč a Čag empire jim šlapaly na paty a získávají druhé a třetí místo.

 

„Na ročník 2011 vzpomínám fakt ráda. Byl to skvělý tým. Vzpomínám na detaily, kdy jsem například Hafa (Jiřího Kazdu) přemlouvala, aby jel, kdo ví v kolik hodin ráno, na nějaký turnaj, protože z nějakého závažného důvodu nám vypadl jeden organizátor. A on nakonec jel. Když bylo potřeba, vždycky jsme se navzájem podrželi a skutečně to byla týmová hra a celá organizace tak fungovala. Moc za to všem děkuju, protože XO2011 byly pro mě skutečně srdcové a ačkoliv jsem vypíchla jednu věc, byly složeny z několika zážitků, rozhodně ale po nich zůstal silný pocit. Mě samotnou zas posunuly o kus dál a překonaly mé očekávání ve všech směrech.“ Zavzpomínala s námi na čtvrtý ročník bývalá vedoucí organizace turnajů Barbora Štefánová.

 

Že se pIšQworkám ten rok dařilo, ukazuje i to, že poprvé obdržely kromě záštity od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy i záštitu všech 14 krajů České republiky. Dalším skvělým krokem vpřed bylo navázání spolupráce s Masarykovou univerzitou jako s generálním partnerem.

Nový světový rekord? Ani to není pro pIšQworkáře problém. Během čtyřiadvacetihodinového maratonu odehrálo 305 lidí 1182 piškvorkových partií. A protože se o to ještě nikdo jiný nepokusil, rekord byl na světě. Zvládli byste za den víc?

V tomto roce se pIšQworky rozhodly i k dalším eventům. Rozjely se do přibližně deseti dětských domovů po celé České republice, aby na Vánoce přinesly radost i dětem, které je tráví bez rodiny. 

A samozřejmě se pIšQworky těšily jako každý rok pozornosti médií. Česká televize, Český rozhlas, MF Dnes, Deník, Právo… XO byly prostě všude. Facebooková stránka měla už přes 3 000 fanoušků a web navštívilo víc jak 13 500 unikátních uživatelů.

Tak to by bylo, XO2011 jsou za námi. Na závěr se ještě můžete podívat, proč mají učitelé rádi pIšQworky nebo prozkoumat web z roku 2011. Ještě nejsme ani v půlce, příště nás čeká jedinečný pátý ročník, máte se na co těšit.