XO2009: Škrtni se, negramotnej podpise! Praskni, nahuštěná gumo!

13.10.2017 | Petra Plachá | Ostatní

Už je to pěkná řádka let, pojďte s námi zavzpomínat, jak se soutěž změnila, kdo vyhrál nebo třeba kolik nám přibylo fanoušků na Facebooku. Jak to všechno začalo na pIšQworkách 2008, už víme. Byly pIšQworky 2009 stejně úspěšné? A pokud si tenhle ročník nepamatujete, můžete si o něm alespoň přečíst. 

V polovině září 2009 se na webu objevila první zmínka o dalším ročníku pIšQworek. Studenti ze středních škol po celé České republice opět pozvednou tužky a pustí se do nemilosrdných bojů mezi křížky a kolečky. Druhý ročník historicky největšího českého turnaje v piškvorkách je připraven.

pIšQworky 2009 v číslech:

Oblastní a krajské turnaje 91

Soutěžící v oblastních kolech 3938

Týmy v oblastních kolech 604

Přihlášené školy 325

Studenti ve školních kolech 17000

Zapojení organizátoři 149

Na finále se tentokrát nepodívalo pouze 16 týmů, jako v prvním ročníku, ale 24 nejlepších, jak je tomu doteď. Na Gymnáziu Matyáše Lercha se 11. 12. 2009 opět po roce sešly nejúspěšnější týmy, bojovat o titul středoškolského mistra v piškvorkách. Vítězem celorepublikového finále se stal pražský tým Best of AG, po vyrovnaném souboji s týmem Ruka v másle.

Kromě hlavní soutěže se na finále hráči mohli zúčastnit i doprovodného turnaje jednotlivců, pořádaného Českou federací piškvorek a renju. Vítězem se stal Tomáš Jelínek. Na video z finále se můžete podívat na Facebooku pIšQworek.

 

Na vzpomínky z pIšQworek jsme se tentokrát zeptali Romana Cholasty. Rok 2009 byl velmi zajímavý, druhý ročník pIšQworek, velká očekávání všech, spoust vývoje, jak ven vůči účastníkům, tak i interně. Ze mě se stal vedoucí ET a zároveň koordinátor pro Prahu a Středočeský kraj a začalo jednání se školami. Chvílemi to byl časově náročný projekt, např. jsem občas vstával ve 2 ráno, abych se stačil dostat z koleje na kraji Prahy na nádraží, a po posnídání 2 cheeseburgerů u nejmenovaného amerického fast food řetězce se mohl vydat z Prahy do různých lokalit napříč republikou (např. Chomutov nebo České Budějovice) na organizování turnaje od 8 hodin ráno. Kromě toho se mi podařil husarský kousek při cestě na turnaj do Sedlčan, kde mi ujel spoj na přestupu a musel jsem za nemálo korun dojet taxíkem na turnaj, protože další autobus odjížděl až v době, kdy turnaje standardně končí. Jinak pIšQworky pro mě byly velká škola života, určitě mě posunuly osobně i profesně kupředu a měl jsem možnost poznat spoustu zajímavých lidí."

 

Do kampaně pIšQworek byl zapojen i tréninkový seriál ve spolupráci s Českou federací piškvorek a renju. Pokud byste se chtěli podívat, jak takový tréninkový program vypadal, můžete si přečíst některý z článků z roku 2009.

Ukázka článků z „Tréninkového programu“ pIšQworek 2009:

http://pisqworky.cz/novinka/archiv/2009/224-predseda-ceske-federace-piskvorek-a-renju-radi

http://pisqworky.cz/novinka/archiv/2009/234-podivejte-se-na-zoubek-mistryni-polska-v-piskvorkach 

http://pisqworky.cz/novinka/archiv/2009/237-38-tahu-1-hodina

http://pisqworky.cz/novinka/archiv/2009/285-do-sestice-vseho-dobreho 

http://pisqworky.cz/novinka/archiv/2009/311-7-dil-rada-od-mistra-pisqworkare 

http://pisqworky.cz/novinka/archiv/2009/331-srue-win-aneb-pruvodce-8 

O pIšQworkách se vědělo všude. Během projektu se v médiích objevily pIšQworky 2009 celkem 135x. V tisku se publikovalo 103 článků, slyšeli se o nás v rádiu a soutěž se ukázala i v televizi. Například Brněnská televize odvysílala čtvrthodinový rozhovor, Český rozhlas udělal pětiminutový vstup přímo z finále a v televizi Nova se pIšQworky ukázaly v odpoledních novinách. I internet byl plný křížků a koleček. Návštěvnost webu soutěže byla v době konání turnajů průměrně 432 denně a facebookové stránce pIšQworek se podařilo získat prvních 1250 fanoušků.

pIšQworky 2009 měly dokonce svojí hymnu. Originální skladbu Křížek kolečko poslal organizátorům Aleš Pilgr, člen hudební skupiny Biorchestr. Skupina sice v současné době už ukončila svojí činnost, ale písničku inspirovanou pIšQworkami si můžeme poslechnout i dnes.

Úspěch pIšQworek podtrhla vysoká čísla zúčastněných studentů i pozitivní ohlasy učitelů a medií. Organizátoři dlouho neváhali, pustili se do příprav pIšQworek 2010 a také další nové soutěže – Prezentiády. Ale to je zas jiný příběh.