Logická olympiáda

25.09.2017 | Petra Plachá | Ostatní

Rádi bychom Vás pozvali k účasti v soutěži Logická olympiáda pořádané Mensou ČR. Soutěž je založená na logických úlohách, jejichž řešení vyžaduje samostatný a kreativní přístup. Nerozhodují zde naučené znalosti, ale schopnost samostatného uvažování a pohotového rozhodování. Logická olympiáda je svým pojetím unikátní soutěží, protože se nejedná o znalostní soutěž, ale o soutěž rozvíjející především schopnost samostatného logického uvažování.

Soutěží se v pěti věkových kategoriích: 

Kategorie MŠ: děti předškolního věku 

Kategorie A1: žáci prvního ročníku základních škol (1. třída)

Kategorie A: žáci 1. stupně základních škol (2. – 5. třída)

Kategorie B: žáci 2. stupně základních škol (6. – 9. třída a odpovídající ročníky víceletých gymnázií, tj. první dva ročníky u šestiletých gymnázií nebo první čtyři ročníky u osmiletých gymnázií) a

Kategorie C: studenti všech druhů středních škol v denním studiu, v případě víceletých gymnázií poslední 4 ročníky studia. Maximální věk studenta je omezen na 20 let.

 

KAŽDÝ soutěžící se musí registrovat na  www.logickaolympiada.cz. Pouze pod svým emailem, který slouží jako unikátní přihlašovací jméno, totiž můžete vyplnit online test základního kola. Registrace soutěžících z minulých let nejsou platné!  Registrace soutěžících probíhá od 1. srpna do 30. září na stránce Vstup do soutěže kliknutím na Chci se zaregistrovat a vyplněním osobních údajů - jméno, škola, třída, kategorie, případně nepovinně adresa a telefon. Pokud jste mladší 15 let, pak poproste rodiče o spolupráci a pomoc s registrací, protože je potřeba, aby rodič, či případně jiný zákonný zástupce, souhlasil se zpracováním osobních údajů dětí pro účely soutěže.  

 

Logická olympiáda probíhá pro kategorie A, B a C ve třech kolech. Pro kategorii MŠ a A1 probíhá soutěž jednokolově (základní kolo) a výstupem bude informace o umístění/pořadí, u vybraných okresů budou pro nejlepší z kategorie MŠ v daném okrese organizována partnerem soutěže prezenční okresní kola. Základní kolo bude online – soutěžící se mohou připojit ve škole, doma, v knihovnách, zkrátka kdekoliv kde je připojení k internetu. 

 

Základní kolo pro

kategorii A: žáci prvního stupně ZŠ proběhne ve dnech 1. – 7. října,

kategorii B: žáci druhého stupně ZŠ proběhne ve dnech 8. – 14. října,

kategorii C: studenti SŠ proběhne ve dnech 15. – 21.  října 

kategorii MŠ: děti předškolního věku proběhne ve dnech 22. – 28.  října

kategorii A1: žáci první třídy ZŠ proběhne ve dnech 22. – 28.  října

Krajská kola se uskuteční vždy první pátek listopadu v krajských městech a nejúspěšnější řešitelé postoupí do celorepublikového finále, které se koná na konci listopadu 2017 v Míčovně Pražského hradu.

 

Více informací o soutěži naleznete na www.logickaolympiada.cz. V případě jakýchkoliv dotazů se prosím na nás obraťte na e-mail info@logickaolympiada.cz, velmi rádi je zodpovíme.

 

Přejeme mnoho úspěchů v soutěži 

tým Logické olympiády, Mensa ČR