7 důvodů proč jít na Masarykovu univerzitu

01.11.2015 | Adéla Šrutová | Partneři

Ptáš se, proč jít studovat na Masarykovu univerzitu? Už to, že čteš tyto řádky, znamená, že se zajímáš o svoji budoucnost a nebereš výběr školy na lehkou váhu. A právě takové lidi hledáme. Lidi, kteří chtějí myslet, svoje studium aktivně řídit a posouvat dál sebe i své okolí. Jsi to ty? Skvělé. A proč teda na MU? Protože právě takovým lidem vytváříme ideální podmínky.

Studuj bez zbytečné administrativy

Studium na vysoké škole může znamenat hodně papírování, čekání ve frontách a přešlapování u kanceláří učitelů. Že si to nedovedeš představit? No, my taky ne. Na Muni se s tím totiž nesetkáš. Chceme, aby ses mohl(a) maximálně soustředit na svoje studium a své zájmy. Skoro všechno nezbytné papírování se proto řeší elektronicky pomocí informačního systému. Registrace předmětů, přihlašování na termíny zkoušek, zápisy do dalších semestrů, evidence známek, domlouvání s učiteli, stahování studijních materiálů. To všechno a mnohem víc vyřešíš v našem ISu. Ostatně můžeš se přesvědčit už u přihlášky. Ta se taky podává výhradně elektronicky.

Zapoj se do výzkumu

Existuje několik typů vysokých škol. Třeba takové, kde se učí z učebnic, které napsali na jiných univerzitách. Na Muni ale nejen že se učebnice píšou, ono se tu do nich dává také to, na co zdejší odborníci přišli. Molekulární medicína, klimatologie, biochemie, neurologie, právo, sociologie, psychologie nebo experimentální ekonomie, to jsou některé z oborů, ve kterých se od vědců z Brna učí lidé z celého světa. A ty můžeš být u toho. Třeba se staneš součástí vědeckého týmu, který jezdí na polární stanici, kterou má Muni v Antarktidě.

Čekají na tebe moderní prostory

Žádná česká univerzita neinvestovala v posledních letech tolik do rekonstrukce starých nebo do výstavby nových prostor. Vloni dostavený moderní kampus pro lékaře a biologické obory, velká rekonstrukce budov fakulty informatiky či filozofické fakulty, nové knihovny pro pedagogickou fakultu, pro právníky nebo ekonomy. To jsou jen některé z nedávno dokončených projektů. Ať už tedy zamíříš na kteroukoliv fakultu, můžeš se těšit na neochozené lavice, novotou vonící knihovny nebo moderně vybavené laboratoře. Zkrátka ideální podmínky pro studium.

Užij si nebývalou volnost

Síla Muni je v obrovské nabídce oborů a předmětů i v tom, že je můžeš různě kombinovat nebo se snadno potkávat a spolupracovat s lidmi, kteří se věnují něčemu docela jinému než ty. I když Masarykova univerzita patří k největším v Česku, na ploše malého domáckého Brna k sobě mají všichni tak nějak blízko. Mezi fakultami se totiž dá snadno přebíhat a přejíždět. K propojování oborů navíc zve samotný systém studia i vědecké práce. Studuješ informatiku, ale chceš se naučit základy psychologie? Bude z tebe jednou advokát, ale zajímají tě dějiny Vikingů? Nic z toho není na Muni problém.

Sportuj při studiu

Masarykova univerzita myslí taky na tvoje sportovní vyžití, protože i ty největší mozky potřebují někdy upustit páru. Pamatuješ na tělocvik na střední škole? Na ten zapomeň. Na Muni si můžeš vybírat z desítek sportů od těch tradičních, jako je plavání nebo fotbal, až po golf, horolezení či šerm. Dva semestry máš zdarma a zbytek za babku.

Ponoř se do víru studentského města

Brno se v posledních dvou dekádách stalo synonymem pro rozvoj nejen v oblasti vzdělání, výzkumu a inovací, ale také kavárenství a alternativní kultury. Špičkový výzkum láká biotechnologické a IT firmy, rodí se tu nadějné mladé firmy, které často rozjíždějí ještě vysokoškoláci. Studentská energie na tebe dýchne v desítkách kaváren, klubů a hospod, z amatérských divadel, nejrůznějších spolků a uměleckých výstav nebo z populárního Univerzitního kina Scala. K jedné z největších společenských událostí patří Hokejový souboj univerzit. Do toho všeho se můžeš zapojit, stačí jen chtít. Jo a život v Brně je navíc student-friendly i po finanční stránce.

Budeš mít servis a zázemí druhé největší univerzity

Mnozí je nevyužijí, ale některým zachránily život. Na Muni můžeš využít celé řady center, která ti pomůžou, když se dostaneš do administrativní pasti, když budeš mít psychické obtíže nebo si nebudeš vědět rady se směřováním své kariéry. I když studijní administrativa není náročná, pokud člověk studuje třeba více oborů na více školách, případně z nejrůznějších důvodů přerušuje nebo protahuje studium, může se v tom zamotat. S podobnými problémy umí přátelsky poradit skvělí studentští poradci. Pro ty, kteří podlehnou stresu ze školy, je tu zase poradenské centrum, kde jsou k dispozici empatičtí psychologové. A pro asistenci s hledáním pracovního uplatnění je tu kariérní centrum. Kromě toho patří Muni mezi středoevropskou špičku v nabídce služeb pro studenty se specifickými nároky.

 cover.png

Vyber si svůj vysněný obor na www.muni.cz/admission a pojď studovat na Muni.