Neznalost pravidel ani u nás neomlouvá

19.09.2014 | Eva Pětvalská | Organizace
Sedmý ročník pIšQworek je tady a je načase připomenout to nejdůležitější z pravidel. Organizátoři stále přemýšlí nad tím, jak zajistit abyste si soutěžení užili naplno. Chceme také, aby turnaje byly spravedlivé, a vy jste odcházeli domů plní skvělých dojmů a parádních zážitků. Proto je důležité, abyste nejen pravidla znali, ale také dodržovali.

Reportáž + školní turnaj = 1 tým navíc

Každá škola může do soutěže přihlásit své tři nejlepší týmy. Když však zvládnete vytvořit reportážní článek ze školního turnaje, kterého se zúčastní alespoň 25 hráčů, může vaše škola přihlásit týmy čtyři. Článek o tom, jak uspořádat školní kolo najdete brzy na našem webu v sekci Tipy & Triky.
 

Co je to SWAP 1 a 2?

Metoda zahájení turnaje jménem SWAP 1 znamená, že zahajující hráč odehraje první tři tahy a následně si hráč, který symboly do herní arény neumisťoval, zvolí, za který ze symbolů bude hrát. Na tahu je hráč, jehož symbol se v aréně vyskytuje v menším počtu.
Při metodě zahájení SWAP 2 se duel se zahájí tak, že zahajující hráč odehraje první tři tahy. Následně si hráč, který symboly do arény neumisťoval, buď zvolí, za který ze symbolů bude hrát, nebo provede další dva tahy. Hráč, který naposledy neumisťoval symboly, zvolí, za který se symbolů bude hrát. Na tahu je potom hráč, jehož symbolů je potom v aréně méně.
Pravidlo SWAP2 se používá na úrovni krajských turnajů a na finále, ale také ve všech rozstřelech na všech úrovních soutěže.
 

Šachové hodiny

Během finále budou k určení časového limitu použity šachové hodiny. Hodiny umožňují fair-play hru pro oba hráče. Každému hráči se čas odpočítává zvlášť, tím pádem hráči nemohou hru záměrně zdržovat nebo „vyčkávat“ na remízu. 

Víc zábavy na finále

Od loňska se díky změně v pravidlech nemůže stát to, že po dvou zápasech vypadnete a „hurá domů", když jste třetí nejlepší tým a dostanete ve skupině proti sobě dva silnější. Týmy, které postoupí do finále, budou rozděleny do čtyř skupin a v každé skupině sehrají alespoň pět zápasů. Na základě umístění dále každý tým postupuje do play-off. Vaše umístění pouze rozhodne, budete-li bojovat o 1. - 8., 9. – 16. nebo 17. - 24. místo.
 

Organizační změna na závěr

A závěrem pro vás máme jednu organizační změnu, kterou nenaleznete v pravidlech. Krajských turnajů se letos zúčastní 12 nebo 16 týmů (dříve jich bylo v některých krajích jen 8), abyste si vy, jako soutěžící, více zahráli. 
 
Ačkoliv jsme tady shrnuli nejdůležitější pravidla, raději koukněte na celé jejich znění na našich webových stránkách. Jejich neznalost ani u nás neomlouvá.