pIšQworky ovládly česká náměstí

21.10.2013 | Lenka Šklubalová | Ostatní

Před několika dny se na náměstích v mnoha českých městech objevily na zemi nakreslené podivné symboly X a O. Zasvěcení ihned věděli, o co se jedná. Po roce jsou zpátky pIšQworky – jedna z nejoblíbenějších a největších soutěží pro žáky základních a středních škol.


Fanoušci, kteří se už nemohli dočkat prvních turnajů, se pod rouškou tmy v noci z 15. na 16. října vydali na náměstí v nejrůznějších českých městech, aby sdělili světu, že XO jsou všude. Buď XO! O den, respektive noc, později se jejich příkladem inspirovali další nadšenci a na seznam „zasažených“ měst přidali další exempláře.

 

Nadšenci a fanoušci pIšQworek se svolali přes Facebook a podle svých slov si celou akci pořádně užili. „Většina lidí do toho šla proto, že chtěla zažít legraci. Noční malování na náměstí totiž rozhodně nepatří k tradičním lidským kratochvílím,“ říká organizátor malování na náměstích Petr Havlíček.

Zábavné je podle něj však nejenom samotné kreslení, ale také sledování různorodých reakcí ze strany kolemjdoucích. „Podle mě se jedná zase o nějakou volební kampaň. Jakože máme kroužkovat a vyškrtávat politiky,“ myslí si důchodkyně Anna Horáková, která si se s piškvorkovými znaky setkala v Brně. Student střední průmyslové školy Pavel Novotný naopak přesně odhalil, co mají křížky a kolečka symbolizovat. „Soutěž pIšQworky znám, s kamarády ze třídy jsme přemýšleli, že se přihlásíme, ale nakonec to nějak nedopadlo,“ říká.

Aktivní fanoušci pIšQworek se s křídou v ruce kromě Brna činili také v Českých Budějovicích, Hradci Králové, Hustopečích, Chebu, Jihlavě, Jindřichově Hradci, Karlových Varech, Kojetíně, Liberci, Mikulově, Novém Jičíně, Olomouci, Ostravě, Pardubicích, Praze, Prostějově, Přerově, Třebíči, Uničově, Vrbně, Vsetíně, Zábřehu  nebo Zlíně.