Deskové hry jsou zábava, ale podporují i logické myšlení

20.09.2013 | Lenka Purteková | Partneři

Ačkoliv žijeme v době videoher, není nad to povalit se s rodinou na zem a zahrát si nějakou tu deskovku. K dispozici jsou jich desítky!

V době internetu, počítačů a herních konzolí by jeden mohl mít pocit, že klasické hry v deskové podobě v podstatě vymizely. Opak je ale pravdou a deskové hry se těší stále větší popularitě. A jak by řekl strýček Ben Parker: “S velkou poptávkou přichází velká nabídka.“

Není divu, že specializované obchody i hračkářství jsou zaplněny různými typy deskových her. A nemluvíme jenom o Carcassone, které nemůže chybět v žádné správné domácnosti. Třeba společnost MINDOK toho nabízí mnohem víc než jen tuhle oblíbenou deskovku.

Za zmínku jistě stojí Vikingové. Hráči se ujmou statečných bojovníků a mořeplavců, kteří zřejmě objevili Ameriku léta před Kolumbem. S nimi pak hledáte a osidlujete nové ostrovy a samozřejmě bojujete s nepřáteli, kteří by chtěli získat kousek toho vašeho území.

Hodně zajímavě vypadají deskovky z řady SMART games, které jsou určeny pro děti i dospělé. Jejich hraním totiž rozvíjejí svůj intelekt, prostorovou představivost nebo logické myšlení. Jedná se o jednoduché hry pro jednoho hráče, takže ideální dárek, se kterým si dítě dlouho vydrží hrát samo a rodiče si mohou na chvíli odpočinout. Jde například o tituly Záhadný hrad a Zámecké schody, kde můžete probudit architekta, kterého máte v sobě.

V Záhadném hradu je vaším úkolem postavit podle předlohy pohádkový hrad, přičemž využít musíte specifických stavebních kamenů. Ve Schodech zase musíte díky dřevěným kostkám postavit schody, aby se princ mohl dostat k věži, kde zlý čaroděj vězní pohlednou princeznu.

Obě hry zaujmou malé i dospělé. K dispozici jsou jednoduché stavby, ale i úkoly, které potrápí studenta stavební fakulty ČVUT. Že jste z chemicko-technologické? Tak to vás zase bude bavit logická hra Anti-virus, kde se musíte zbavit viru dřív, než nakazí všechny buňky!

Malé chlapce a zaměstnance letiště Ruzyně zase zaujmou hry Kontrolní věž: Letiště a Autoblok. V Letišti musíte bezpečně odnavigovat na přistání zástupy letadel a ačkoliv to vypadá jednoduše, Piloti ČSA by vám řekli, že to není taková sranda…

Autoblok nabízí šedesát různých rébusů, které budete muset vyřešit, abyste zastavili prchajícícho zločince. Na hrací desce tak budete hýbat policejními vozy, skládat dohromady zátarasy, které pak zabrání chlapíkovi v kradeném sporťáku, aby prchal dál.