XO2019: Mějte (XO)bě blíž. XO spojují!

09.12.2019 | Petra Tomášková | Historie

Sedmým rokem se v turnajích mohli vyšvihnout žáci základních škol a ukázat středoškolákům, že v pIšQworkách rozhodně nehraje věk žádnou roli. jako každý rok i v roce 2019 pětičlenné týmy postupovaly takovým výběrovým školním kolem, které je posunulo dále do oblastního a krajského kola. Ti nejvíce zběhlí v kroužkování a křížkování se 6. prosince utkali v prostorách Fakulty sociálních věd Masarykovy univerzity v Brně.

pIšQworky 2019 v číslech:

  • Soutěže se zúčastnilo 1196 týmů z celkem 574 škol napříč Českem i Slovenskem
  • Náš web prozkoumalo přes deset tisíc nových návštěvníků
  • O bezproblémový průběh soutěže se postaralo 52 organizátorů z řad spolku SCG, z. s.
  • Během školních kol pomocí fixů válčilo 34 tisíc žáků

O titul piškvorkového mistra se na brněnském Grandfinále utkalo 24 nejlepších týmů z České republiky a Slovenska. Spolu s nimi si velkolepý den užili i zástupci České federace piškvorek a renju a mimo jiné i mistr světa v piškvorkách Martin Muzika, se kterým si chtěl leckdo poměřit síly. Nechat odpočinout mozkové závity mohli soutěžící během únikové hry BrainFAQ.

Potřetí v historii pIšQworek spravedlivé vítězství zaručil tzv. švýcarský herní systém. Stejně jako v minulém roce probíhal boj o titul mezi Gymnáziem Joachima Barranda v Berouně a Gymnáziem Matyáše Lercha v Brně. Hlavní cenu si nakonec odnesla berounská pětice a připomněli nám tak své vítězství z roku 2017.

 

Sloganem 12. ročníku pIšQworek se staly věty „Mějte (XO)bě blíž. XO spojují.“, které měly za úkol ukázat, že tato soutěž není jen o prostém logickém uvažování, ale slouží i jako skvělý tvůrce nových přátelství. Tvářemi celé kampaně byli Sára a Filip; organizátoři soutěže. Objevili se v propagačním videu, na plakátech a v příspěvcích na sociálních sítích. Moderátorským slovem pak provedli finalisty závěrečným kláním.

Spolu s představením kampaně byly spuštěny nové webové stránky, které jsou přehlednější a modernější. Zároveň bylo zahájeno přihlašování, a především jsme odeslali na 3040 papírových a 13020 elektronických pozvánek. V běhu soutěže oblastní i celostátní noviny otiskly 51 článků o pIšQworkách a ty se také staly tématem reportáže Zpráviček na ČT :D.

V rámci kampaně proběhly dvě propagační akce. Organizátoři už tradičně udělali radost dětem v 75 dětských domovech a uspořádali několik hracích dní přímo v nich nebo na dětských nemocničních odděleních. Druhá akce se skryla pod hashtag #XOjsouvsude a navázali jsme spolupráci s Ulož.to, díky které soutěžící mohli po sdílení svých pIšQworkových zážitků vyhrát kredit na rychlé stahování.

Nové propracovanější stránky nabídli soutěžícím možnost ohodnotit svůj turnaj. Pokud se chtěli dozvědět o úspěších svých soupeřů a možných budoucích protivníků, přečetli si o nich v každodenních reportážích či tiskových zprávách. Ani sociální sítě ale nezůstaly prázdné a neúprosně nabízely fanouškům novinky, zajímavosti, články a důležité informace. Na konci projektu čítala fanouškovská základna 4943 facebookových a 1472 instagramových followerů. Novou aktivitou pIšQworek na Instagramu byl profil Pišqworky Piškvorkové, která stála téměř na počátku celé historie soutěže a jakožto maskot provázela ročník v roce 2010. 

Spolupořadatelem je Masarykova univerzita a hlavním partnerem značka Mentos. V roce 2019 soutěž také podpořily společnosti RSJ, Notes, Albi, Yellow Point a také firma Bagmaster a asociace Mensa České republiky