XO2010: Zkřižte pera, pět vyhrává!

09.12.2010 | Petra Plachá | Historie

Tentokrát se podíváme na pIšQworky 2010. I tento ročník lámal rekordy. Přihlásilo se více týmů, zapojila se přibližně třetina všech škol z České republiky a uspořádalo se více turnajů. Hrálo se o ceny za téměř milion korun a pIšQworky měly dokonce i vlastního maskota.

Vyndej si ho na lavici a pozvi spolužačku. Tak lákaly pIšQworky 2010 středoškoláky na už tradiční hry v logické stolní hře piškvorky. Pravidla byla jasná – uspořádat školní kolo, vybrat 3 nejlepší pětičlenné týmy, přihlásit se na webu a mohlo se jet na pIšQworky.

pIšQworky 2010 v číslech:

  • Oblastní a krajské turnaje 93

  • Soutěžící na oblastních turnajích 4415

  • Týmy na oblastních turnajích 777

  • Přihlášené školy 390

  • Studenti ve školních kolech 20000

  • Zapojení organizátoři 150

Celorepublikové finále se konalo na Gymnáziu Matyáše Lercha. 10. prosince 2010 se opět setkalo 24 nejlepších týmů bojovat o první místo. Na finále se přijel podívat ministr školství Josef Dobeš, zahrál si i jeden duel, ale byl nemilosrdně poražen. Zajímavým hostem byla také kapela Gate Crasher, která soutěžícím zahrála mezi skupinami a pavoukem. Vítězi se stali hráči Omega teamu z Nové Paky. Pro vás zvědavé máme opět video z finále.

„XO 2010 byly poslední šancí si v této soutěži zahrát, takže jsme trénovali téměř celý rok. Postup přes oblastní a krajská kola byl potom sice snadný, ale zpestřený soubojem se známými z týmu Kuharisha, kteří do finále postoupili zatím každý rok. Naštěstí jsme se tam dostali i my a to dokonce bez jediné individuální prohry zápasu, nejhorší výsledek byl 2:2. To nám naštěstí vydrželo i přes celorepublikové finále.“ Odpověděl nám na naše otázky Ondra Suchánek, kapitán vítězného Omega teamu. „Nejlepší moment byl pro mě osobně, když jsem v semifinále vylezl z místnosti s kamerou (s výsledkem 2:2) a ostatní už na mě čekali a volali, že celkově jsme vyhráli. Ve finále už jsme si věřili a soupeřům nedali moc šancí, takže vítězství bylo naše. Pak už následovala jen euforie z výhry, přebírání cen a vítězná cesta domů. Celkově byla soutěž jedním z nejlepších zážitků na střední škole.“ Dodává Ondra.

pIšQworky i v tomto roce získaly pozornost médií. Číslo 128 zásahů zahrnovalo i velká média jako Lidové noviny, Český rozhlas a Českou televizi. Napsalo se o nich přes 77 článků a objevily se také na MTV, která byla mediálním partnerem soutěže, kde se vysílal oficiální spot pIšQworek 2010 IQ si cestu najde. Oficiální stránka na Facebooku zdvojnásobila počet fanoušků na 2500 a web přilákal přes 14 tisíc unikátních návštěvníků.

MTV pIšQworkám nestačila a tak si na Stream.cz připravily další střípek kampaně. XO TV měla velký úspěch, zveřejnila celkem osm krátkých videí, která dohromady nasbírala 14,5 tisíce zhlédnutí. Nejoblíbenějším videem se stal Piškvorkový striptýz, hádejte proč.

To ale nebylo vše, v Deníku vycházely po dobu pěti týdnů rozehrané piškvorkové partie vybízející ke hře a přihlášení k turnaji a na herním serveru Gamepark byly odehrány dva speciální turnaje.

Do novin se tento ročník zapsal také tím, že se před samotným vyhlášením soutěže uspořádal nečekaný noční happening „piškvorky na náměstí“. Po celé České republice desítky středoškoláků pomalovaly významná místa v sedmnácti městech. Křížky a kolečka se tak objevily pod sochou Svatého Václava, na nádvoří Pražského hradu i na brněnském náměstí Svobody.

Další zajímavostí byl facebookový profil Pišqworky Piškvorkové. Pišqworka je voodoo panenka a maskot soutěže pIšQworky 2010, kterou mohli soutěžící vyhrát na krajských turnajích. Tahle milá slečna na svém profilu po celý projekt přidávala příspěvky a fotky týkající se XO a podařilo se jí získat 383 přátel.

Kdyby vám to nestačilo, můžete prozkoumat starý web pIšQworek z roku 2010. Objevíte tam třeba fotky z turnajů nebo články, výsledky a reporty. A hlavně si přečtěte článek od Petra Soukeníka plný vzpomínek ze zákulisí.