XO2011: Zkřižme pera a pojďme si hrát!

09.12.2011 | Petra Plachá | Historie

pIšQworky 2011 byly opět rekordní. Tentokrát ale doslova. Nejen že se do soutěže přihlásilo více týmů, rozrostly se řady organizátorů a zúčastnily se nové školy, ale pIšQworky vytvořily i nový světový rekord. Čeho dalšího byl svědkem ročník 2011?

V roce 2011 už čekala poctivá základna soutěžících i učitelů, až oblíbená středoškolská soutěž pIšQworky vyhlásí svůj čtvrtý ročník. Dvojsmyslný slogan „Zkřižme pera“ se rychle stal oblíbeným a zazněl na nejednom turnaji. Stejný úspěch slavilo i oficiální video Piškvorkové hrátky.

pIšQworky 2011 v číslech:

  • Oblastní a krajské turnaje 95

  • Soutěžící na oblastních turnajích 4875

  • Týmy na oblastních turnajích 879

  • Přihlášené školy 444

  • Studenti ve školních kolech 22000

Finále se tento rok konalo již počtvrté na Gymnáziu Matyáše Lercha. Čtyřiadvacítka nejlepších týmů bojovala 2. prosince o vítězství v celorepublikové soutěži. Na klání se přišel podívat i prorektor Masarykovy univerzity Jiří Němec. Po napínavých soubojích, nespočtu duelů a odehraných her deskovek Albi konečně vyvstává vítěz. Pohár a zaslouženou odměnu si odnáší tým Červený pokoj. Tým Nebreč a Čag empire jim šlapaly na paty a získávají druhé a třetí místo.

 

„Na ročník 2011 vzpomínám fakt ráda. Byl to skvělý tým. Vzpomínám na detaily, kdy jsem například Hafa (Jiřího Kazdu) přemlouvala, aby jel, kdo ví v kolik hodin ráno, na nějaký turnaj, protože z nějakého závažného důvodu nám vypadl jeden organizátor. A on nakonec jel. Když bylo potřeba, vždycky jsme se navzájem podrželi a skutečně to byla týmová hra a celá organizace tak fungovala. Moc za to všem děkuju, protože XO2011 byly pro mě skutečně srdcové a ačkoliv jsem vypíchla jednu věc, byly složeny z několika zážitků, rozhodně ale po nich zůstal silný pocit. Mě samotnou zas posunuly o kus dál a překonaly mé očekávání ve všech směrech.“ Zavzpomínala s námi na čtvrtý ročník bývalá vedoucí organizace turnajů Barbora Štefánová.

 

Že se pIšQworkám ten rok dařilo, ukazuje i to, že poprvé obdržely kromě záštity od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy i záštitu všech 14 krajů České republiky. Dalším skvělým krokem vpřed bylo navázání spolupráce s Masarykovou univerzitou jako s generálním partnerem.

Nový světový rekord? Ani to není pro pIšQworkáře problém. Během čtyřiadvacetihodinového maratonu odehrálo 305 lidí 1182 piškvorkových partií. A protože se o to ještě nikdo jiný nepokusil, rekord byl na světě. Zvládli byste za den víc?

V tomto roce se pIšQworky rozhodly i k dalším eventům. Rozjely se do přibližně deseti dětských domovů po celé České republice, aby na Vánoce přinesly radost i dětem, které je tráví bez rodiny. 

A samozřejmě se pIšQworky těšily jako každý rok pozornosti médií. Česká televize, Český rozhlas, MF Dnes, Deník, Právo… XO byly prostě všude. Facebooková stránka měla už přes 3 000 fanoušků a web navštívilo víc jak 13 500 unikátních uživatelů.

Tak to by bylo, XO2011 jsou za námi. Na závěr se ještě můžete podívat, proč mají učitelé rádi pIšQworky nebo prozkoumat web z roku 2011.