XO2012: Nemaž se s tím… Dej to za pět!

09.12.2012 | Petra Plachá | Historie

Kolik potřebujete k vítězství? Přece pět v řadě! To se pIšQworkám povedlo v roce 2012, kdy slavily svůj jubilejní ročník. Nejvíce týmů, nejvíce hráčů, nejvíce turnajů - pIšQworky byly opět rekordní. Co víc říct, XO 2012 prostě všem ukázaly, že těch 5 let práce mělo smysl.

Stovky studentů České republiky se opět mohly těšit na oblíbenou soutěž, kterou už všichni dobře znali. Pátý jubilejní ročník pIšQworek ale přinesl i několik změn. Tento rok se řady soutěžících rozšířily o osmáky a deváťáky. Tuto příležitost využilo v oblastních kolech 495 hráčů ze 49 základních škol. Navíc ročník 2012 dorazil poprvé i na Slovensku.

pIšQworky 2012 v číslech:

  • Oblastní a krajské turnaje 98

  • Soutěžící na oblastních turnajích 5265

  • Týmy na oblastních turnajích 1053

  • Přihlášené školy 522

  • Studenti ve školních kolech 27000

Změna čekala soutěžící i na finále. To se totiž už nekonalo na brněnském gymnáziu, ale přímo na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity, jak je tomu dodnes. Poslední listopadový den se sešlo netradičně 25 nejlepších týmů ze všech krajů, aby poměřily své síly. Tento rok se do finálového boje poprvé dostal i jeden čistě holčičí tým s názvem alt 12. Soutěžící přišel podpořit i prorektor Masarykovy univerzity doc. PhDr. Jiří Němec, Ph.D. Vítězství obhájil tým Rudá hrozba, který ve stejném složení jako předchozí rok pod jménem Červený Pokoj získal zlatý pohár. Opět pro vás máme finálové video.

"Pátý ročník pIšQworek byl pro mě specifický z jednoho důvodu – a to z toho, že jsem zvládnul vytvořit nový rekord počtu zorganizovaných turnajů. Na svém XO triku jsem jich měl patnáct. Sám teď moc nechápu, jak jsem je všechny zvládnul. Každý další den jsem však měl motivaci díky radosti, přátelství a možnosti seberealizace, kterou pIšQworky studentům na školy přinášely. Na oblastních turnajích X0 2012 jsem potkal celkem 172 různých týmů, tedy cca 900 hráčů." Sdělil nám s nadšením Dan Přikryl. Ale to není všechno, jeho vzpomínky vystačily na celý článek a navíc nám poslal zajímavé video z jednoho turnaje pIšQworek.

Proč se finále přesunulo na Masarykovu univerzitu? Kromě toho, že pIšQworkáře nalákaly vysoké stropy, příjemná teplota a skvělý bufet, pomohlo i to že od roku 2012 je tato univerzita spolupořadatelem soutěže. Můžete se o tom přesvědčit i v jednom z jejich videí.

Pamatujete si ještě na PIšQworku Piškvorkovou? V roce 2012 se totiž vydala na cestu po České republice. Ve hře geocaching se podívala na spoustu míst, dokud se někomu nezalíbila natolik, že si jí nechal. Naštěstí se alespoň můžeme podívat na to, kde všude PIšQworka byla.

O pIšQworkách se tentokrát zmínilo 61 reportáží v nejrůznějších médiích. Oblíbené byly pIšQworkové komixy z turnajů na facebookové stránce, zajímavé články na webu soutěže i oficiální video „Nemaž se s tím… Dej to za pět!“.

pIšQworky navštívily dětské domovy i v tomto roce. V mikulášském týdnu vyrazili organizátoři do vybraných dětských domovů ve všech krajích a každé z dětí si odneslo skvělý zážitek i malý dárek.

Dalším speciálním turnajem v piškvorkách byla pIšQworková generálka. Dne 15. 10. 2012 se v budově menzy na Vinařské v Brně uspořádal turnaj jednotlivců. Zahrát si mohl každý, školák i neškolák, a tak byl o turnaj velký zájem. Nejlepším hráčem se stal Lukáš Tomeš, který mimochodem vyhrál i finále pIšQworek 2012 v týmu Rudá hrozba.

pIšQworky oslavily pět let, ale to jim rozhodně nestačilo. S tolika lety zkušeností se do toho mohly pořádně opřít, a tak je čekal další a další nezapomenutelný ročník.