XO2013: XO jsou všude. Buď XO!

09.12.2013 | Petra Plachá | Historie

Přišel rok 2013 a s ním i další ročník pIšQworek, který byl opět plný nových týmů a zájemců o oblíbenou hru s křížky a kolečky. Pět let soutěže se přehouplo a byly potřeba změny. Kam až se XO2013 za ten rok dostaly?

XO jsou všude. I na Slovensku. V šestém ročníku soutěže si kromě osmáků a deváťáků mohli zahrát už i Slováci. 41 slovenských týmů z 21 škol mělo svoje vlastní finále a nejlepší tým pak postoupil na finále do Brna, kde reprezentoval celé Slovensko a utkal se s českými týmy.

Další změnou v pravidlech se stala možnost přihlásit až čtyři týmy namísto tří, ale nebylo to jen tak. Školy, které měly zájem o tuto výhodu, musely organizátorům poslat reportáž ze školního turnaje. Když už jsme u těch výhod, novinkou v pravidlech bylo také zahájení SWAP 2, které si hráči mohli zahrát na krajských turnajích a na finále.

pIšQworky 2013 v číslech:

  • Oblastní a krajské turnaje 105

  • Týmy na oblastních turnajích 1184

  • Přihlášené školy 604

  • Studenti ve školních kolech 30 000

Změnila se i finálová pravidla. Aby si soutěžící více zahráli, upravil se systém hry. Hráči byli místo do osmi skupin rozděleni do čtyř, díky tomu každý tým odehrál nejméně pět zápasů. Jinak bylo vše při starém, až na to, že na finále přijel i jeden slovenský tým Traja Kamaráti. Brněnského grandfinále, 29. 11. na Fakultě sociálních studií MU, se jako o rok dříve zúčastnil netradiční počet týmů, tentokrát 23, protože chomutovský tým nedorazil. Překvapením bylo, že tým Hattrick, vítěz předchozích dvou ročníků, na hattrick nedosáhl, cestu na vrchol mu překazil brněnský tým Integrál.

O svoje vzpomínky se s námi tentokrát podělil přímo koordinátor šestého ročníku Petr Kopřiva. „pIšQworky 2013 pro mě znamenají hodně zážitků, vzpomínek, zkušeností a přátelství. Rád vzpomínám hlavně na skvělý organizátorský tým. Na tým lidí, kteří dokázali najít dostatek nadšení, motivace, vůle a síly k překonání různých překážek a úspěšné realizaci soutěže takových rozměrů. A nějaké moje konkrétní vzpomínky? Pamatuji si svoji dovolenou v Chorvatsku, kdy jsem hledal wi-fi signál, kde to šlo, abych mohl vybírat fotky do kampaně, vzpomínám si na noční porady obvykle mezi půlnocí a třetí hodinou ranní, také si vzpomínám na ten skvělý pocit, když už konečně bylo období oblastních kol a já se mohl kochat fotkami z desítek vydařených turnajů. V neposlední řadě si také pamatuji finále a tu trému, když přišli reportéři z TV Prima, já měl něco povídat do kamery a přitom v důsledku únavy z příprav jsem vypadal jak zombie a v hlavě měl podobně prázdno. Jsou to krásné vzpomínky, jsem moc rád, že jsem měl tu příležitost XO 2013 vést a spolupracovat s tak skvělými lidmi."

Během pIšQworek úspěšně fungoval český a nově také slovenský web. Na facebooku vycházel pětidílný pIšQworkový kOmiX a na YouTube jste zas mohli nalézt klip ročníku 2013 „XO jsou všude.

Kromě pravidel se přetvořilo i interní fungování a díky lepšímu systémů odesílání tiskových zpráv a pozvánek na turnaje novinářům, měly XO 2013 přes 90 mediálních zásahů. K nejvýznamnějším patřily reportáž na TV Prima nebo v Českém rozhlase, na Slovensku to byl celostátní deník Pravda nebo Tlačková agentura SR.

pIšQworky byly i na náměstích. Tahle tajná mise měla velký úspěch, pomalovaly se při ní náměstí v 25 městech a už se pomalu stávala tradiční. Neunikla ani pozornosti médií, o tomto eventu bylo napsáno pět článků. Nadšenci o XO na náměstí dokonce natočili i neoficiální video.

Za tento ročník se pIšQworky dostaly téměř do současné podoby. Účast slovenských týmů, pravidlo SWAP 2 i nový finálový systém byly důležitými kroky vpřed. Také možná díky tomu jsou pIšQworky takové, jaké je známe teď.