XO2014: Objev svou lásku. XO si zamiluješ!

09.12.2014 | Petra Plachá | Historie

Sedmý ročník pIšQworek si opět vydobyl své místo mezi nejoblíbenějšími školními soutěžemi. Svou lásku k piškvorkám v XO 2014 objevil nejeden student, a tak se počty přihlášených týmů opět zvýšily. Bylo vidět, že sedmičkou pIšQworky rozhodně nekončí.

Kdo by nemiloval pIšQworky. S touhle myšlenkou přivítal ročník 2014 všechny nadšené soutěžící do nového školního roku. Zatímco na některých českých středních školách byly pIšQworky už tradicí a učitelé pravidelně vysílali své týmy, aby reprezentovaly svou školu, XO se pomaličku začaly usazovat i na Slovensku a na základkách. Počet týmů znovu překonal předešlé roky, a tak přišla na řadu další drobná úprava pravidel. Do všech krajských turnajů postoupilo minimálně 12 týmů, namísto osmi z předchozích let, aby si hráči pořádně zahráli.

pIšQworky 2014 v číslech:

  • Oblastní a krajské turnaje 112

  • Týmy na oblastních turnajích 1 251

  • Přihlášené školy 602

  • Studenti ve školních kolech 33 000

Do grandfinále v Brně na Masarykovu univerzitu postoupilo 24 týmů, z nichž dva týmy (Piaráci z Trenčína a Blesky z Liptovského Hrádku) přijely až ze Slovenska. 28. listopad 2014 se tak stal dnem, kdy pIšQworky poznaly už svého sedmého vítěze, první místo získal tým Nech se překvapit. Na finále sedmého ročníku pIšQworek se bylo zase na co koukat, ostatně přesvědčte se sami na videu.

A jaké byly pIšQworky 2014 pro jejich koordinátora Jiřího Kazdu? „XO 2014 pro mě byly jednoznačně super zážitek. Před nimi jsem se na pIšQworkách podílel především jako univerzální organizátor, což znamenalo, že mi někdo zavolal večer před turnajem, že vypadl organizátor a já dostal souřadnice, kam mám jet. To se změnilo až na XO 2013, kde mi můj kamarád a spolužák z gymplu v jedné osobě – Petr Kopřiva – svěřil vedení organizačního týmu a odtud byl už krůček ke koordinaci. Z pIšQworek 2014 si pamatuji především naši láskyplnou kampaň, kde se nám mimořádně povedla trička díky grafičce Kláře Scholleové, která dělala ten rok kompletní grafiku. I dodnes nejradši spím v XO triku právě z tohoto ročníku!

Mohl jsem ukázat, že XO jsou pro mě vskutku srdeční záležitost a ještě aby ne, když jsem při jejich předchozím ročníku poznal svou životní partnerku Adélu „Tygřík“ Šrutovou, která dělala PR a marketing hned pro několik ročníků pIšQworek i Prezentiády.

Dál si vzpomínám, že se nám povedlo navýšit počet přihlášených týmů, tím pádem i konaných turnajů a také mediálních zásahů, což jen dokazuje, že jsem mohl koordinovat skvělý a pracovitý tým. Takový úspěšný ročník samozřejmě završila epická afterparty, kde ale moje vzpomínky poněkud blednou – dřív než jsem mohl začít slavit, souhrou nešťastných náhod jsem si rozbil hlavu a probudil jsem se až další den v nemocnici, takže mám dodnes na tento ročník památku v podobě jizvy,“ směje se Jirka.

I pIšQworky 2014 si připsaly nemalé číslo mediálních zásahů, organizátoři zaznamenali přes 125 reportáží. Mnohem zajímavější ale byly meme na facebookových stránkách nebo oblíbená parodie k ukončení přihlašování. Ani oficiální spot nepřišel zkrátka, můžete se v něm dozvědět nejednu zajímavou informaci o tomto ročníku. Kromě toho si pIšQworky zamilovaly i nový vzhled webu.

Ročník obohatila také spolupráce s vývojáři mobilních aplikací Kreatur, kteří upravili svou mobilní aplikaci pro hraní piškvorek o rozhraní vycházející právě z kreativy pIšQworkové kampaně, což se setkalo s velkým ohlasem na straně soutěžících.

V XO na náměstích se pokračovalo i v tomto ročníku a v rámci nich se pokreslilo deset českých měst. I z této akce máme video, na které se stojí za to podívat.