XO2018: Dej soupeři X.O.!

09.12.2018 | Petra Plachá | Historie

Rok 2018 uběhl jako voda a pIšQworky dokázaly, že jejich historie desátým ročníkem rozhodně nekončí, naopak zájem studentů o tuto soutěž neustále roste. V tomto roce se nám dokonce přihlásil rekordní počet škol oproti loňským ročníkům, projektu se zúčastnilo 35 500 soutěžících z 654 škol, což z pIšQworek dělá jednu z největších soutěží v České i Slovenské republice.

Ročník 2018 s sebou nepřinesl výrazných změn, znovu byl nasazen tzv. švýcarský sytém, který zaručuje vítězství nejlepšímu z nejlepších, kterým se letos stal tým pod názvem GML A z brněnského Gymnázia Matyáše Lercha. Již po druhé se soutěže také účastnili kromě žáků středních škol a osmých a devátých tříd také šesťáci a sedmáci. Ačkoliv se žádný z týmů ze základních škol neprobojoval do brněnského grandfinále, ukázali svým starším protihráčům, že nejsou jen do počtu a dokáží obsadit místa vítězů oblastních turnajů a postoupit tak na krajská kola.

pIšQworky 2018 v číslech:

  • Oblastní a krajské turnaje 120

  • Soutěžící na oblastních turnajích 6 660

  • Týmy na oblastních turnajích 1 332

  • Přihlášené školy 654

  • Studenti ve školních kolech 35 500

Nejlepších dvacet týmů z Česka a Slovensko se první týden v prosinci sešlo na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzit, aby se již tradičně utkali o titul mistra. Putovní pohár se nakonec z Brna nestěhoval, neboť vítězství získal tým GML A z Gymnázia Matyáše Lercha. Na finále nás opět navštívili zástupci České federace piškvorek a renju, s kterými mohli účastníci diskutovat o profesionálních taktikách. Komu nestačila pouhá teorie, mohl si zkusit poměřit síly s profesionálními hráči piškvorek. Náladu, která panovala na grandfinále si můžete sami prohlédnout na videu.

Na první místo se již po druhém kole grandfinále vyšvihl tým Párky Zdarma z Gymnázia Joachima Barranda v Berouně. “Sestavili jsme poměrně nový tým. Máme ale v týmu velezkušeného hráče Jakuba Čapka, který pIšQworky vyhrál již dvakrát. Doufáme, že i taktika našeho kouče Davida Hakla, taktéž dvojnásobného vítěze, přinese své ovoce,” doufal hráč Matouš Burian. I přes to že tým Párky zdarma vytouženého vítězství nedosáhl, odcházeli s nadějí, že příští ročník se opět umístí na medailových pozicích.

I tento ročník provázela nápadná kampaň, slogan Dej soupeři X.O.! nás provázel po celou dobu soutěže a povzbuzoval tak hráče k účasti na turnajích, pilnému tréninku i rozvoji sama sebe. Oproti předchozím ročníkům plakáty v roce 2018 zaplnila dívka s chlapcem v boxerském postoji, ovšem místo ran rozdávají křížky a kolečka. Na webu jste opět měli možnost nalézt zajímavé články a na Instagramu probíhaly soutěže o hodnotné ceny, zároveň mohli účastníci plnit úkoly a tím se stát XO ambasadory. I tento ročník si pIšQworky připsaly přes 75 reportáží, na které jste mohli narazit na TV Prima, ČT :D nebo ve vysílání Českého rozhlasu.

Protože pIšQworky nejsou jen soutěží, ale především způsobem, jak se naučit něčemu novému a netradičně si užít čas s přáteli, i letos se organizátoři rozhodli uspořádat turnaje pro děti z dětských domovů, kteří nemají tolik štěstí. Během jednoho týdne se podařilo uspořádat několik turnajů a tím udělat radost dětem. Turnaje byly zajímavým zpestřením, jak pro děti z dětských domovů, tak i pro samotné organizátory, kteří si nemohli tuto akci vynachválit.

Grandfinále tak úspěšně zakončilo jedenáctý ročník pIšQworek a nám nezbývá nic jiného než se těšit na následující rok a na pIšQworky.