Kdo se objeví na Grandfinále pIšQworek 2016?

21.11.2016 | Beáta Davidová | Organizace

V pátek touto dobou už bude po finále pIšQworek. Ano, všechno jednou končí, ale my si můžeme ještě týden užívat pIšQworkovou náladu a pak se hned těšit na příští jubilejní 10. ročník! Co nás ale čeká toho slavnostního 25. listopadu 2016?

Letos na finále v brzkých ranních hodinách dorazí 24 nejlepších týmů z původních 1 133, aby tak zahájily 9. ročník pIšQworek. A kde to bude? Opět se soutěžící mohou těšit na Fakultu sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Pojďme se tedy podívat na to, jaké známé či neznámé tváře se za námi letos do Brna podívají.

 

Vezmeme to pěkně popořadě, třeba od západu:

Stejně jako k výrobě kvalitního piva potřebujete chmel, tak k organizaci kvalitního finále potřebujete Chmelíky. Tento tým k nám přijede natrénovaný ze SZŠ a VOŠ zdravotnické a odpočatý až z lázní v Karlových Varech. Bude to pro ně výhodou?

Chmel k nám ale třeba přivezou i z Plzně, kde mají kromě výborného piva i jedinečný tým ze zdejšího gymnázia, který si o sobě myslí, že je Never Lucky, ale třeba nás překvapí.

Od Plzně pak teče malebná řeka Berounka, která protéká i kousek od Gymnázia Joachima Barranda, odkud je tým Haklovy alarmy. Minulý rok za námi přijeli jako Haklarmy a celou soutěž vyhráli. Letos rozšířili název i tým a jsou pevně odhodlaní obhájit své vítězství!

Silné zastoupení bude mít na finále Podkrušnohorské gymnázium, které letos vyslalo na cestu z Mostu do Brna odvážné finálové nováčky Autismus maximus a XXX Men. Budou se navzájem podporovat nebo se poperou o pohár?

Možná jim to ztíží i pražské týmy. Z Prahy se za námi totiž přijedou podívat také dva týmy. Prvním z nich jsou již stáří známí Kepleráci z Gymnázia Jana Keplera, kteří se možná už ve vlaku potkají se Štolou C reprezentující Gymnázium Nad Štolou.

Z minulých ročníku a dokonce i z Prezentiády si možná pamatujete Vášu a jeho kamarády z gymnázia Vítězslava Nováka. Letos se na Vášu vykašlali a hlásají, že Ať jsi Vojta nebo Jirka, všichni máme velký pírka a odvezeme si pohár do Jindřichova Hradce! Obhajovat umění piškvorek však nepřijedou z Jihočeského kraje sami. Ze strakonického gymnázia se k nim přidá i nováček Mr. Gymstr.

Dalším nováčkem jsou Langusťáci z Gymnázia a SOŠ v Jilemnici a se stejnou odvahou jako se probojovali libereckým krajským turnajem přijedou kreslit křížky a kolečka o pohár!

Nechť f je funkce a vítězství připadne tomuto týmu ze žďárského gymnázia. To by se jim určitě líbilo, ale k vítězství musí prokázat i logické uvažování a nejen matematické znalosti. Podaří se to?

A v neposlední řadě se na finále dostaví i fanoušci Červeného trpaslíka z Gymnázia a SOŠ pedagogické v Nové Pace se svou Komisí pro Legalizaci Integrace Teroristických Organizmů a jejich RehabilitacI ve Společnosti. V takových případech moderátoři finále často uvítají zkratku. Problém však je, že zkratka je KLITORIS. Další tým reprezentující Královéhradecký kraj snad nadělá problémy jen soupeřům. Shober Shabes z hořického gymnázia, SOŠ, SOU a VOŠ už totiž mají zkušenosti z loňského finále a určitě chtějí, i přes změnu kapitána, dokázat, že v Hořicích nemají jen výborné trubičky, ale i pIšQworkáře!

Z perníkového srdce naší republiky k nám zamíří letos poprvé tým z pardubického gymnázia Dašická. Máte se čeho bát, protože se jménem jako je Upilovaná brokovnice určitě zamíří na první příčky!

Tak to vypadá, že na finále bude i pořádný CH.A.O.S. Snad nebude způsoben tímto týmem z jedovnické SPŠ, který se společně s Jaroškou 1 z brněnského gymnázia na třídě Kapitána Jaroše podívá na finále poprvé.

aJeTo jsou ve finále. A třeba zrovna tento tým ze šumperské VOŠ a SPŠ vyhraje finále a bude si moct znova říct “A je to!”. Ale pozor, nebudou to mít lehké díky týmu ze stejného města. Gymnazisti z týmu Suit up už totiž mají zkušenosti z finále, vyměnili jednoho člena a určitě už touží po vítězství!

A zlámat jazyk moderátorům přijede i tým z Masarykova gymnázia, SZŠ a VOŠ zdravotnické ze Vsetína, což je zároveň i rozluštění jejich názvu MGSZŠVOŠZV. Letos jim však na pomoc při boji o pohár přijede i MGSZŠVOŠZV II.

Dříve jsme si přáli, aby na finále nebyl žádný ethanol, to ale přestalo platit, když se do finále začalo dostávat krnovské gymnázium se svým týmem Ethanol, který se stal nástupnickou legendou týmu Methanol. Tak doufejme, že nic z toho nelijí do krnovské Kofoly a i letos pořádně zabojují o pohár. Za Moravskoslezský kraj však přijede bojovat i Pelzl z Wichterlova gymnázia v Ostravě-Porubě. Loňský název Odpadlíci jim moc štěstí ve finále nepřinesl, ale letos určitě zabojují a budou dobři jak sviňa, no ni?

Moc rádi také přivítáme naše sousedy ze Slovenska. Letos to jsou dva týmy z krajských turnajů v Košicích a v Bratislavě a oba jsou finálovými nováčky. Prvním z nich je A-team z Gymnázia Lipany.

Dále pak tým, který je přesvědčen, že Kiwi is not fruit a určitě i že vyhraje naše mezinárodní finále a pochlubí se pohárem až doma v Bánské Bystrici na Gymnáziu J.G.T.

 

Konkurence je veliká, tak cvičte, skočte do finále po hlavě a ať vyhraje ten nejlepší!