Herní minimum aneb Jak vlastně hrát

29.09.2016 | Adam Mrákava | Organizace

Žádná soutěž se neobejde bez pravidel a pIšQworky nejsou výjimkou. Samozřejmě by si každý zodpovědný hráč měl nastudovat pravidla celá v originálním znění, ovšem pro ty línější z vás přinášíme rychlou ochutnávku toho nejdůležitějšího.

Pro úvod bychom si mohli zopakovat slovníček základních pojmů:

Zápas - střetnutí dvou pětičlenných týmů
Partie - střetnutí dvou hráčů v rámci jednoho zápasu, skládá se ze dvou duelů
Duel - odehrání jedné strany hracího archu
Tah - zakreslení jednoho symbolu

Úvod partie

Častým zdrojem neshod může být samotné zahájení duelu pomocí metody SWAP I. nebo SWAP II., se kterým se setkáte až ve vyšších úrovních soutěže. Vysvětlování, proč tyto metody používáme, by nám vystačilo na celý článek. Pro pochopení nám tedy jistě vystačí statistický důkaz, že pokud proti sobě hrají dva stejně zkušení hráči, v drtivě většině případů vyhraje ten, který duel zahájil. Je to jednoduché, soupeři se domluví, který z hráčů zakreslí první tři symboly - dva stejné a jeden odlišný (2 křížky a 1 kolečko nebo opačně). Protihráč si zvolí, za který ze symbolů bude hrát a v dalším, již běžném tahu pokračuje hráč, který má doposud zakreslený pouze jeden symbol. Určitě si SWAP potrénujte a nemusíte mít obavy, organizátor turnaje vám jeho pravidla ještě před zahájením znovu vysvětlí.

Nové soutěžící občas zmate, že v rámci zápasu se utkají pouze s jedním protihráčem. Ano je to tak, z obou týmů se utvoří dvojice, které vzájemně odehrají jednu partii a výsledné body se sečtou pro celý tým. Vytvoření dvojic necháváme čistě na náhodě podle toho, jak se hráči usadí ke stolu. Některé týmy však vytvoření soupeřících dvojic považují za takticky důležitý bod a v takovém případě o rozdělení hráčů rozhodne organizátor losem.

Co se od minula změnilo?

Od letošního roku se do soutěže mohou přihlásit až čtyř týmy z jedné školy bez jakýchkoliv dalších podmínek.

Na co je potřeba neopomenout před turnajem? 

Bez přihlášky to nejde. Formulář pro přihlášení týmů bude otevřený do 14. 10. 2016 a týmy, které se řádně nepřihlásí, nemohou na turnaj. S sebou na turnaj si připravte 220 Kč za každý tým. Startovné se platí pouze na Oblastních turnajích, ve všech dalších úrovních se už startovné neplatí. Týmy z pořadatelských škol platí pouze 120 Kč. Organizace celého turnaje je samozřejmě velice nákladná a startovné, které stále držíme na velmi rozumné ceně, nám pomáhá pokrýt alespoň základní výdaje za herní materiály nebo cestovné pro organizátory. 

Slovo závěrem

pIšQworky pořádáme pro studenty, kteří od školy neočekávají jen učení v lavicích, ale chtějí se také bavit a poznávat nové kamarády z jiných škol. Pravidla jsou snadná, aby se mohl zapojit každý student nebo žák, tím se lišíme třeba od matematické olympiády. Proto dbáme na pravidla fair-play a čestné chování všech hráčů. Vyhrát je jistě důležité, ale mnohem důležitější je zúčastnit se, naučit se něco nového a poznat další kamarády.